Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Как се изчиства лоша ...

Как се изчиства лоша кредитна история

2208 / 2022
Когато изтеглим заем за първи път или вземем кредитна карта от банкова или небанкова институция, автоматично си създаваме кредитно досие. Дали кредитната ни история, която се отразява в него, ще бъде положителна или отрицателна зависи изцяло от това как плащаме задълженията си.

Какво означава кредитна история

Кредитната история представлява досие, в което се съхранява информация за текущи и минали кредити, обслужване на задължения, просрочени плащания и други, съхранявана в Централен кредитен регистър. Тя формира нашия кредитен рейтинг, даващ оценка на кредитоспособността ни. При кандидатстване за заем кредитиращите компании правят справка, за да я проверят и така преценяват дали да ни одобрят.

Как се създава лоша кредитна история

Вземайки кредит, който не изплащаме коректно, веднага се сдобиваме с лоша история в ЦКР. По-големите периоди на забавяния формират по-нисък кредитен рейтинг, което намалява възможността да ни бъде отпуснат заем в бъдеще. Добре е да знаете, че финансовите дружества се отнасят с повишено внимание към тези клиенти, което може да доведе до определени последици, например:
  • трудно или никакво финансиране – повечето банки ще откажат финансиране, ако сте били некоректен платец;
  • отпускане на по-малки суми – дори да ви отпуснат средства, твърде вероятно е сумата да бъде по-малка от желаната;
  • налагане на допълнителни изисквания – може да ви бъде изискан поръчител;
  • по-високи лихви по заема – много компании ще ви отпуснат кредит, но техните лихви обикновено са много по-високи от стандартните;
  • по-високи изисквания за обезпечаване със залог или ипотека.
Голямо значение има дали забавите са били временни и за кратко или кредитът е бил необслужван повече от 6 месеца и отчетен в загуба. Ако сте имали минимални просрочия, а след това коректно сте изплатили задълженията си, е ясно, че сте имали временни затруднения и сте редовен платец.

Как се изчиства лоша кредитна история - CREDI YES

Как се изчиства кредитна история

Да „изчистите“ вашето кредитно досие не е лесна задача и отнема доста време. Трябва да изплатите не само кредитите си, но и да плащате навреме комунално-битови сметки, данъци, осигуровки и т.н.
Съветваме ви предварително да планирате как ще обслужвате дълга си, изберете вноска, която да бъде по силите ви, без да се налага да чакате до заплата. При непредвидени ситуации се свържете с вашия консултант. Той ще ви предложи различни варианти за справяне със ситуацията, от които можете да се възползвате, за да избегнете бъдещи проблеми.
Един от начините да излезете „на чисто“ в ЦКР е да погасите всички дългове предсрочно или да преструктурирате задълженията си, като започнете да ги плащате редовно.
В самия Централен кредитен регистър движенията и текущото състояние са видими за последните 5 години.
Има случаи, нереален кредит да фигурира в ЦКР, макар че това се случва много рядко. Ако ви се случи такова нещо, незабавно се свържете с въпросния кредитор и пуснете молба за неговото премахване. Всеки гражданин има право да направи веднъж годишно безплатна справка за състоянието си в ЦКР, подавайки молба към БНБ.

Предимства при добра кредитна история

За да имате добра история е необходимо единствено да погасявате вноските си навреме, в замяна можете да се възползвате от редица привилегии като:
  • лесно и бързо одобрение за кредит;
  • възможност за по-големи суми;
  • по-ниски лихви;
  • облекчени условия без поръчители и гаранти.

Предлагаме бързи кредити с лошо цкр
Вземете сигурен бърз кредит
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация