Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Какви са предимствата и ...
  • Кредити

  • Блог

  • Какви са предимствата и недостатъците на предсрочното погасяване на кредити

Какви са предимствата и недостатъците на предсрочното погасяване на кредити

1807 / 2022
Предсрочното погасяване е регламентиран от закона финансов инструмент, който приложен правилно ще подобри финансовото ви състояние. Имате кредит и докато го изплащате сте успели да заделите пари, можете да намалите или напълно да погасите задължението си, спестявайки си лихвите за остатъчния период.
Ако сте в ситуация с няколко заема, е добре да помислите да изплатите единия - например този с най-малък размер или с най-висока лихва. Това веднага ще се отрази на финансите ви.

Предсрочно погасяване на потребителски кредит

Срокът на договора и размерът на вноската са правопропорционални или колкото по-дълъг е срокът, толкова по-малка е вноската и обратно. Преди да пристъпите към усвояване, използвайте онлайн калкулатор, за да прецените колко бихте отделяли на месец, за да не се налага да променяте стандарта си на живот. Често хората избират по-малка вноска, за да спестяват пари и така да погасят задължението си по-рано. Тук насреща идва предсрочното погасяване, позволяващо на всеки кредитополучател да изплати дълга си преди изтичане на срока на договора.
Някой банкови институции позволяват и частично погасяване, с което имате възможност да изберете дали да намалите месечната вноска или остатъчния период, но бъдете внимателни избирайки как да постъпите, тъй като е възможно да ви бъдат начислени допълнителни такси за преразглеждане на условията по договора. Запознайте се с процедурата и условията, преди да пристъпите към действие, за да не останете неприятно изненадани.

Предсрочно погасяване на ипотечен кредит

Ако решите да направите предсрочно погасяване по ипотечен заем е добре да знаете, че през първите 12 месеца се дължи такса в размер на 1% от предсрочно погасената сума. Тази такса е максимално допустима и законоустановена, т.е. няма как да бъде избегната. След изтичане на първата година, обаче, такава не е изискуема и вие можете да пристъпите към покриване на остатъка от главницата.

Какви са предимствата и недостатъците на предсрочното погасяване на кредити - CREDI YES

Как се прави предсрочно погасяване

Разбира се, за да пристъпите към изплащане на задължението е необходимо да предприемете определени действия:
  • Подайте молба за предсрочно погасяване – за да знаете колко е остатъка по кредита, е необходимо да подадете заявление, в което ще бъде описана точната сума, както и банковата сметка, по която да бъдат преведени парите. Имайте предвид, че това удостоверение има срок, за това не бързайте да го вземете преди да сте сигурни, че сте финансово готови;
  • Внесете сумата – след което направете връзка с кредитодателя, за да се уверите, че всичко е коректно. Можете да вземете и удостоверение, че кредитът ви е приключен;
  • Ако изплащате ипотечен заем, е добре да знаете, че ипотеката върху имота не се заличава автоматично от имотния регистър. Необходимо е кредиторът да заличи ипотеката в Агенцията по вписванията, като за това са дължими определени държавни такси;
  • Застраховка „Живот“ – в случай, че имате сключена такава за целия период на договора или на разсрочено плащане за 5 години, а изплатите кредита по-рано, трябва да подадете молба чрез банката към застрахователя, за да ви бъдат възстановени парите за остатъчния период.
В заключение нека обобщим – този финансов инструмент дава шанс на хората, обслужващи кредити, да управляват задълженията си и да оптимизират разходите си, спестявайки си част от лихвите. Когато избирате кредитна компания, задължително трябва да се запознаете с условията, за да се предпазите от допълнителни такси или наказателни лихви, които могат да ви бъдат начислени.


Погасяване на кредити за пенсионери
Вземете онлайн кредит веднага и осъществете всяка цел
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация