Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Какво е IBAN и как да го ...

Какво е IBAN и как да го намерите

2908 / 2022
Все по-често ни се налага да използваме дебитни или кредитни карти в ежедневието си, било то за пазаруване, теглене на пари в брой или друго. Всички сме наясно с детайлите на банковата ни сметка, но се оказва, че много потребители не знаят какво е IBAN. Не са малко и хората, които погрешно мислят, че той е изписан на банковата карта.

Значение

IBAN (айбан) е абревиатура на International Bank Account Number или номер на международна банкова сметка, който се използва в страните от Европейския съюз, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Унгария. Това е буквено-цифров номер, чрез който финансовата институция идентифицира лицето, държавата, банката и номера на банковата сметка.
Той се използва за вътрешни или междубанкови парични преводи, както в страната, така и за международни трансфери.

Как е структуриран и колко цифри съдържа

Той е съставен от комбинация на букви и цифри, специфична за всяка държава. 34 е максималният брой символи, които може да съдържа. Първите 2 букви оказват държавата, в която е открита сметката, а следващите 2 цифри удостоверяват валидността на банковата сметка.

IBAN в България

У нас той е комбинация от 22 символа - латински букви и цифри. Към всички открити банкови сметки банковите институции генерират уникален IBAN номер, който потребителите не могат да избират сами, защото той се генерира по специфичен начин. Той съдържа следните елементи:
  1. Код на държавата – инициалите на страната, изписани на латиница – BG;
  2. Контролно число – служи за проверяване на коректността на въведената сметка;
  3. Основен номер на банковата сметка – обозначава код и идентификатор на банката, както и идентификатор на клона.

Как да разбера своя IBAN

Можете да намерите номера на вашата сметка в договора, подписан при нейното откриване. В случай, че не можете да го откриете в момента, потърсете извлечения или се опитайте да влезете в онлайн банкирането, ако имате активирано такова. Друг вариант е да посетите банката, където ще ви издадат удостоверение.

За какво е необходим

Чрез него се извършват преводи между банкови сметки. Основната му цел е да бъдат улеснени банковите процеси и да се избегне извършването на неточни преводи, по този начин международните трансфери имат по-голяма сигурност, а процесът е по-ефективен и бърз.
Когато правите паричен превод, винаги трябва да знаете IBAN на получателя. Важно е да го изпишете коректно, за да сте сигурни, че сумата ще стигне до правилната банкова сметка.

Разлика между IBAN, BIC и SWIFT

SWIFT или „Дружество за световна междубанкова финансова телекомуникация“ /Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/ се използва за идентифициране на държавата, банката и банковия клон, в който е регистрирана сметката на получателя на превода.
BIC или Банков идентификационен код е взаимозаменяем със SWIFT. Той представлява комбинация от букви и цифри, с дължина между 8 и 11 знака. Всяка банка има свой BIC, докато IBAN е за конкретна сметка на дадено физическо или юридическо лице.
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация