Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Какво е IBAN и как да го ...

Какво е IBAN и как да го намерите

2908 / 2022
Все по-често ни се налага да използваме дебитни или кредитни карти в ежедневието си, било то за пазаруване, теглене на пари в брой или друго. Всички сме наясно с детайлите на банковата ни сметка, но се оказва, че много потребители не знаят какво е IBAN. Не са малко и хората, които погрешно мислят, че той е изписан на банковата карта.

Значение

IBAN (айбан) е абревиатура на International Bank Account Number или номер на международна банкова сметка, който се използва в страните от ЕКакво е IBAN и как да го намерите - CREDI YESвропейския съюз, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Унгария. Това е буквено-цифров номер, чрез който финансовата институция идентифицира лицето, държавата, банката и номера на банковата сметка.
Той се използва за вътрешни или междубанкови парични преводи, както в страната, така и за международни трансфери.

Как е структуриран и колко цифри съдържа

Той е съставен от комбинация на букви и цифри, специфична за всяка държава. 34 е максималният брой символи, които може да съдържа. Първите 2 букви оказват държавата, в която е открита сметката, а следващите 2 цифри удостоверяват валидността на банковата сметка.

IBAN в България

У нас той е комбинация от 22 символа - латински букви и цифри. Към всички открити банкови сметки банковите институции генерират уникален IBAN номер, който потребителите не могат да избират сами, защото той се генерира по специфичен начин. Той съдържа следните елементи:
  1. Код на държавата – инициалите на страната, изписани на латиница – BG;
  2. Контролно число – служи за проверяване на коректността на въведената сметка;
  3. Основен номер на банковата сметка – обозначава код и идентификатор на банката, както и идентификатор на клона.

Как да разбера своя IBAN

Можете да намерите номера на вашата сметка в договора, подписан при нейното откриване. В случай, че не можете да го откриете в момента, потърсете извлечения или се опитайте да влезете в онлайн банкирането, ако имате активирано такова. Друг вариант е да посетите банката, където ще ви издадат удостоверение.

За какво е необходим

Чрез него се извършват преводи между банкови сметки. Основната му цел е да бъдат улеснени банковите процеси и да се избегне извършването на неточни преводи, по този начин международните трансфери имат по-голяма сигурност, а процесът е по-ефективен и бърз.
Когато правите паричен превод, винаги трябва да знаете IBAN на получателя. Важно е да го изпишете коректно, за да сте сигурни, че сумата ще стигне до правилната банкова сметка.

Разлика между IBAN, BIC и SWIFT

SWIFT или „Дружество за световна междубанкова финансова телекомуникация“ /Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/ се използва за идентифициране на държавата, банката и банковия клон, в който е регистрирана сметката на получателя на превода.
BIC или Банков идентификационен код е взаимозаменяем със SWIFT. Той представлява комбинация от букви и цифри, с дължина между 8 и 11 знака. Всяка банка има свой BIC, докато IBAN е за конкретна сметка на дадено физическо или юридическо лице.


Разгледайте нашите предложения за кредити за пенсионери
Вземете сигурни пари на заем
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация