Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Какво е поръчител и ...

Какво е поръчител и какво е съдлъжник по кредит

1006 / 2022
Ваш близък или приятел е имал нужда от пари и е прибегнал към тегленето на кредит, но кредиторът е изискал от него поръчител и вие сте се съгласили да поемете тази роля. Добре е, да бъдете информиран каква точно е вашата функция и докъде достига вашата отговорност в случай, че има проблеми с обслужването на кредита.

Отговорности

Поръчителят се задължава да отговаря за изплащането на кредита заедно с кредитополучателя, когато е настъпил период на забава и необслужване по кредита, въпреки, че той не се е облагодетелствал от получените средства, докато съдлъжникът отговаря за собствено задължение солидарно с другия кредитополучател за общ техен дълг.

Разлика между поръчител и съдлъжник

Има някои основни различия, които определят лимита на отговорност:
  1. Съдлъжникът отговаря за свой собствен дълг, а поръчителят за чужд; 
  2. Поръчителят може да търси обратно изцяло от длъжника това, което е платил към кредитора, докато съдлъжникът може да търси само онази част, която не е била негово първоначално задължение и която е платил в следствие на необслужване на дълга от страна на солидарния длъжник;
  3. При повече от един поръчител, поръчителят може да търси пропорционално платената част от останалите. Съдлъжникът няма това право;
  4. Договорът, който се подписва от страна на поръчителя, не е основен, а отделен. Съдлъжникът подписва основния договор заедно с кредитора.
Какво е поръчител и какво е съдлъжник по кредит - CREDI YES

Как да разбера каква е моята роля

Запознайте се в детайли с вашата роля в договора, за да научите какви са вашите отговорности. Ако не сте получили сумата съвместно с другия длъжник, не сте оперирали с нея или правили вноски по задължението, вие сте поръчител. Обратното, съдлъжниците разполагат наравно с парите и няма разграничение в техните права. Когато вие подпишете договора, вие се съгласявате, че в случай на не изплащане на задължението от страна на кредитополучателя, ще започнете да погасявате заема. Кредиторът има законно право да предяви претенциите си спрямо вас и предприеме процедура за принудително събиране на дълга.

Солидарни отношения

Вие сте солидарен длъжник, ако кредитът е отпуснат както на кредитополучателя, така и на вас, без значение каква част от парите ще получите. Вие може и да сте изплатили своята част от заема, но това не ви освобождава от отговорност да върнете цялата сума на кредитора, в случай, че другият кредитополучател е спрял да плаща вноските си.


Разгледайте нашите предложения за кредити без поръчител и бързи кредити без трудов договор
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация