Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Какво представлява ...

Какво представлява кредитната карта

2507 / 2022
Често около вас чувате и виждате как хората плащат за продукти и услуги с кредитна карта, но никога не сте се интересували в детайли. В следващите редове ще ви запознаем накратко с този финансов инструмент.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЕДИТНАТА КАРТА - CREDI YES

Какво е кредитна карта

Това е разплащателно средство, даващо достъп до допълнителни финанси в ежедневието. Издава се от банкова или небанкова финансова институция, позволяваща на картодържателя да използва средства назаем, с условието, че ще ги върнете, съгласно правилата на компанията. Тя на практика е тип потребителски кредит, с който можем да пазаруваме и теглим пари в брой, но с лимит, определен от кредитодателя. Както при всеки друг кредит, трябва да върнете използваните пари, като дължите лихва за периода, в който сте ги ползвали.

Кандидатстване за кредитна карта

Такъв тип продукт предлагат както банковите, така и небанковите институции, с карта можете да се сдобиете след като преминете процедура по кандидатстване, одобрение и издаване. Това обикновено отнема повече от седмица, понякога дори месец. Разбира се, необходимо е да отговаряте на определени условия, които са различни за различните компании и продукти. Имайте предвид, че е възможно ниските изисквания да крият по-големи такси и лихви.

Такси

Видовете такси, извън лихвите по използваните суми, които варират според условията на продуктите, могат да бъдат:
  • Кандидатстване;
  • Проверка на кредитната история;
  • Издаване;
  • Поддръжка;
  • Теглене в брой;
  • Плащане на ПОС терминал или онлайн.
Ако сте решили да се възползвате от този продукт, уверете се, че сте добре запознат с всички условия, такси и лихви, за да не се изненадате неприятно от натрупаните разходи по неговото използване.

Предимства

Да използвате кредитна карта има своите предимства. Често ще срещате предложението за „гратисен период“ –  време, през което може да изплатите използваната сума без лихва или с по-ниска такава. Неговата продължителност варира и обикновено не важи за теглене на пари в брой.
В днешно време онлайн пазаруването е част от ежедневието на много хора. Ако досега сте правили това с наложен платеж, сега  е необходимо да въведете номера на кредитната карта и код за потвърждение, но внимавайте, за да не станете обект на измама с крадене на лични данни.

За какво да внимавате

Ако се използва правилно, кредитната карта е полезен инструмент, в противен случай, може да влияе негативно на бюджета ви. Имате ли проблем с харченето и често ви се случва да оставате без пари, не успявайки  да се вмествате в доходите си, тя само ще влоши финансовото ви състояние. Ако мислите да я използвате по време на пътуване в чужбина, е добре да разберете какви са всички условия за теглене и плащане от чужбина, тъй като таксите за превалутиране са доста високи.
Освен това картата не е подходяща за теглене на пари от банкомат, тъй като има допълнителни такси за това. Внимавайте и с гратисния период, който може и да не се отнася за сумите, изтеглени в брой или в случай, че не сте погасили част от задълженията, а лихвите стават високи след неговото изтичане. В такъв случай ви съветваме да помислите за рефинансиране на задължението с потребителски кредит с по-ниски лихви и по-добри условия.
Трябва да следите месечните си извлечения, за да не допуснете просрочие. Тя не е класически потребителски кредит, но е вид кредит, който има по-различни характеристики. Важно е да се отбележи, че лихвите са много по-големи, отколкото при обикновен потребителски кредит. Трябва да знаете, че се начислява минимална месечна вноска, която е задължително да погасявате, за да не излизате в просрочие. Ако пропуснете дори една, веднага ще се отрази негативно на кредитния ви рейтинг.


Вземете кредити без поръчител
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация