Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Какво представлява ...

Какво представлява кредитната карта

2507 / 2022
Често около вас чувате и виждате как хората плащат за продукти и услуги с кредитна карта, но никога не сте се интересували в детайли. В следващите редове ще ви запознаем накратко с този финансов инструмент.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЕДИТНАТА КАРТА - CREDI YES

Какво е кредитна карта

Това е разплащателно средство, даващо достъп до допълнителни финанси в ежедневието. Издава се от банкова или небанкова финансова институция, позволяваща на картодържателя да използва средства назаем, с условието, че ще ги върнете, съгласно правилата на компанията. Тя на практика е тип потребителски кредит, с който можем да пазаруваме и теглим пари в брой, но с лимит, определен от кредитодателя. Както при всеки друг кредит, трябва да върнете използваните пари, като дължите лихва за периода, в който сте ги ползвали.

Кандидатстване за кредитна карта

Такъв тип продукт предлагат както банковите, така и небанковите институции, с карта можете да се сдобиете след като преминете процедура по кандидатстване, одобрение и издаване. Това обикновено отнема повече от седмица, понякога дори месец. Разбира се, необходимо е да отговаряте на определени условия, които са различни за различните компании и продукти. Имайте предвид, че е възможно ниските изисквания да крият по-големи такси и лихви.

Такси

Видовете такси, извън лихвите по използваните суми, които варират според условията на продуктите, могат да бъдат:
  • Кандидатстване;
  • Проверка на кредитната история;
  • Издаване;
  • Поддръжка;
  • Теглене в брой;
  • Плащане на ПОС терминал или онлайн.
Ако сте решили да се възползвате от този продукт, уверете се, че сте добре запознат с всички условия, такси и лихви, за да не се изненадате неприятно от натрупаните разходи по неговото използване.

Предимства

Да използвате кредитна карта има своите предимства. Често ще срещате предложението за „гратисен период“ –  време, през което може да изплатите използваната сума без лихва или с по-ниска такава. Неговата продължителност варира и обикновено не важи за теглене на пари в брой.
В днешно време онлайн пазаруването е част от ежедневието на много хора. Ако досега сте правили това с наложен платеж, сега  е необходимо да въведете номера на кредитната карта и код за потвърждение, но внимавайте, за да не станете обект на измама с крадене на лични данни.

За какво да внимавате

Ако се използва правилно, кредитната карта е полезен инструмент, в противен случай, може да влияе негативно на бюджета ви. Имате ли проблем с харченето и често ви се случва да оставате без пари, не успявайки  да се вмествате в доходите си, тя само ще влоши финансовото ви състояние. Ако мислите да я използвате по време на пътуване в чужбина, е добре да разберете какви са всички условия за теглене и плащане от чужбина, тъй като таксите за превалутиране са доста високи.
Освен това картата не е подходяща за теглене на пари от банкомат, тъй като има допълнителни такси за това. Внимавайте и с гратисния период, който може и да не се отнася за сумите, изтеглени в брой или в случай, че не сте погасили част от задълженията, а лихвите стават високи след неговото изтичане. В такъв случай ви съветваме да помислите за рефинансиране на задължението с потребителски кредит с по-ниски лихви и по-добри условия.
Трябва да следите месечните си извлечения, за да не допуснете просрочие. Тя не е класически потребителски кредит, но е вид кредит, който има по-различни характеристики. Важно е да се отбележи, че лихвите са много по-големи, отколкото при обикновен потребителски кредит. Трябва да знаете, че се начислява минимална месечна вноска, която е задължително да погасявате, за да не излизате в просрочие. Ако пропуснете дори една, веднага ще се отрази негативно на кредитния ви рейтинг.


Допълнителни Доходи От Дома
Кредити За Стартиране На Бизнес
Кредит Рефинансиране
Откриване На Банкова Сметка Онлайн
Поръчител И Солидарен Длъжник
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация