Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Може ли да се изтегли ...
  • Кредити

  • Блог

  • Може ли да се изтегли кредит с чужда лична карта - как да се предпазим

Може ли да се изтегли кредит с чужда лична карта - как да се предпазим

0808 / 2022
Тегленето на бърз кредит само срещу лична карта вече е част от ежедневието на много българи. Заемите са чудесен начин да си набавим пари, ако не разполагаме с тях, а са ни необходими на момента. За съжаление обаче, подобни услуги дават поле за изява както на обикновените, така и на интернет измамниците, които използвайки нашите данни могат да вземат заем, който да се наложи да плащаме ние. 

Как можем да станем обект на измама

В днешно време даваме личните си данни по много поводи, без да обръщаме внимание дали реално това е необходимо. Всъщност трябва да се съобразяваме къде и на кого ги предоставяме. Интернет измамниците са все по-често срещани и могат да съберат данните ни практически от всякъде, където сме ги предоставили без да помислим.
Бъдете много внимателни, особено когато някой иска да му покажете лична карта, има ли право на това и защо, за да не се наложи да връщате суми, които не вие сте получили и да се стига до по-големи проблеми. 

Защо организациите изискват лична карта

Кредитните компании, използвайки различни методи, се стараят да не позволяват да се случват измами, тъй като те също са заинтересована страна по кредита. Изискването за лична карта от официалните банкови и небанкови организации осигурява сигурност, че клиентът е този, за когото се представя. Винаги се доверявайте само и единствено на проверени финансови институции, гарантиращи конфиденциалност на информацията, която им предоставяте.
Фирмите за бързи кредити имат практиката да извършват допълнителна идентификация на лицето, на което отпускат заема чрез телефонни разговори, изискване за представяне на лична карта и сверяване на данните от нея, което да гарантира самоличността на лицето.

Как мога да стана обект на кредитна измама

Кредитна измама може да се извърши, ако някой разполага с вашата лична карта или с данните от нея. Той може да се възползва от това и да изтегли кредит на ваше име, особено ако не се налага да се среща със сътрудник от кредитната компания, който да удостовери неговата самоличност лице в лице. Това най-често се случва с онлайн кредитите, където е достатъчно някой да се сдобие само с ЕГН-то ви, и да получи пари на ваше име, а вие да станете длъжник.

Как да разбера дали имам кредит

Може да разберете, че имате задължения, ако вие самите кандидатствате за заем и ви бъде отказан, поради влошено ЦКР. Другият вариант е да получите писма или обаждания, свързани с възстановяването на възникнали дългове. Първо определете на какво основание е започнало действието по събиране, ако не сте подписвали договор, то тогава сте обект на измама.
За да получите достъп до кредитната си история от Централният Кредитен Регистър, където се съхранява информация, с която ще разберете дали имате и къде заем, трябва да подадете заявление в Българска народна банка. Веднъж годишно имате право на безплатна справка. В други случаи се заплаща такса, определена от БНБ.

Как да се предпазите

  • Кражба на документи - Ако вашата лична карта бъде открадната, трябва веднага да съобщите за това на съответните органи;
  • Кредит от небанкова институция - Ако ще теглите кредит, задължително проверете дали кредитодателя е оторизиран да обработва лични данни, за да сте сигурни, че личната ви карта няма да попадне в неподходящи ръце;
  • Изискване за предоставяне на пароли - При никакви обстоятелства не предоставяйте паролите за електронна си поща, профили в социални мрежи или друго на никого. Добре е да ги сменяте периодично.
В бързината да свършим една или друга работа, дори не се замисляме за опасността някой да се възползва от нашата разсеяност в даден момент. При съмнение, че от ваше име е изтеглен кредит, се свържете с органите на реда и ги уведомете, за да избегнете бъдещите по-сериозни последици. 


Научете повече за онлайн кредити
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация