Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Проблемни кредити и ...
  • Кредити

  • Блог

  • Проблемни кредити и причините за тяхното възникване

Проблемни кредити и причините за тяхното възникване

1706 / 2022
При необходимост от финансови средства може да се случи да прибегнем до вземането на заем. Естествено, в това няма нищо лошо и е напълно нормално. В днешно време почти няма човек, който да не е прибягвал до тази опция в случай на нужда, но трябва да се обмисли и самото връщане. Рискът да не успеете да изплащате задължението си не е голям, ако сте съобразили размера на вноската по кредита с реалните ви възможности, но ако го обслужвате нередовно, съществува вероятност да попаднете в категорията на така наречените проблемни кредити и да бъдете включени в списъка с нередовни платци с влошена кредитна история в Централен кредитен регистър.

Кога един кредит става проблемен

Проблемен е заем, който не се обслужва редовно и съществува вероятност кредитополучателят да не го изплати, или когато договорените вноски не са погасени повече от 30 дни. Необслужваните дългове често са наричани също „лоши кредити“.

Какво се случва с проблемните кредити

Първи и най-вероятен сценарий, дори да направите погасяване на задължението си със забава, е възможността в бъдеще да ви бъде отказано кредитиране, заради влошено ЦКР и липса на доверие от страна на кредитора към вас.
Ако всички опити на кредитора да си върне сумата са неуспешни, той има законното право да направи това по съдебен път. А в някои случаи проблемните кредити се прехвърлят към външна фирма за събиране на задължения или биват продавани.

Причини за възникване на проблемни кредити

Причините за забавяне в плащането са многобройни, но най-често срещани са загуба на работа, влошено здраве, възникване на непредвидена ситуация, която води до по-големи разходи, например спешен ремонт у дома или на колата.
Проблемни кредити и причините за тяхното възникване - CREDI YESСъветваме ви, ако имате проблеми с изплащането на дълговете си, да направите връзка с вашия консултант и да обмислите адекватен вариант, както за вас, така и за фирмата кредитор. Такъв например би бил рефинансиране на вашия заем с по-висока сума. С тази опция ще си осигурите свободни средства, които да ви помогнат да запълните бюджета и ще избегнете влошаване на вашето кредитно досие. Друга опция е преструктурирането на заема, като в този случай възникналото задължение се предоговаря и започвате да изплащате заема с нов погасителен план, нова вноска и без забава. В този случай не ви остават свободни средства.
Преди да кандидатствате е добре да си зададете следните въпроси:
  • Необходим ли е наистина – за какво ще използвате сумата, ако е за инвестиция дали тя е разумна;
  • Ще можете ли да си го позволите – препоръчително е месечната вноска да бъде не повече от 30% от настоящата ви заплата;
  • Каква е общата сума - вземете правилно и информирано решение, предвид финансовото си състояние и паричната сума, от която планирате да се възползвате. Не вземайте повече отколкото ви е необходимо и отколкото можете да си позволите да отделяте за вноска, за да бъдете винаги в редовност, без да плащате лихви на напразно изхарчени пари.


Идеи За Работа От Дома
Поръчител На Необслужван Кредит
Ипотечен Кредит За Апартамент На Зелено
Кредитна Карта При Лоша Кредитна История
Какво Представлява Кредитната Карта
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация