Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Проблемни кредити и ...
  • Кредити

  • Блог

  • Проблемни кредити и причините за тяхното възникване

Проблемни кредити и причините за тяхното възникване

1706 / 2022
При необходимост от финансови средства може да се случи да прибегнем до вземането на заем. Естествено, в това няма нищо лошо и е напълно нормално. В днешно време почти няма човек, който да не е прибягвал до тази опция в случай на нужда, но трябва да се обмисли и самото връщане. Рискът да не успеете да изплащате задължението си не е голям, ако сте съобразили размера на вноската по кредита с реалните ви възможности, но ако го обслужвате нередовно, съществува вероятност да попаднете в категорията на така наречените проблемни кредити и да бъдете включени в списъка с нередовни платци с влошена кредитна история в Централен кредитен регистър.

Кога един кредит става проблемен

Проблемен е заем, който не се обслужва редовно и съществува вероятност кредитополучателят да не го изплати, или когато договорените вноски не са погасени повече от 30 дни. Необслужваните дългове често са наричани също „лоши кредити“.

Какво се случва с проблемните кредити

Първи и най-вероятен сценарий, дори да направите погасяване на задължението си със забава, е възможността в бъдеще да ви бъде отказано кредитиране, заради влошено ЦКР и липса на доверие от страна на кредитора към вас.
Ако всички опити на кредитора да си върне сумата са неуспешни, той има законното право да направи това по съдебен път. А в някои случаи проблемните кредити се прехвърлят към външна фирма за събиране на задължения или биват продавани.

Причини за възникване на проблемни кредити

Причините за забавяне в плащането са многобройни, но най-често срещани са загуба на работа, влошено здраве, възникване на непредвидена ситуация, която води до по-големи разходи, например спешен ремонт у дома или на колата.
Проблемни кредити и причините за тяхното възникване - CREDI YESСъветваме ви, ако имате проблеми с изплащането на дълговете си, да направите връзка с вашия консултант и да обмислите адекватен вариант, както за вас, така и за фирмата кредитор. Такъв например би бил рефинансиране на вашия заем с по-висока сума. С тази опция ще си осигурите свободни средства, които да ви помогнат да запълните бюджета и ще избегнете влошаване на вашето кредитно досие. Друга опция е преструктурирането на заема, като в този случай възникналото задължение се предоговаря и започвате да изплащате заема с нов погасителен план, нова вноска и без забава. В този случай не ви остават свободни средства.
Преди да кандидатствате е добре да си зададете следните въпроси:
  • Необходим ли е наистина – за какво ще използвате сумата, ако е за инвестиция дали тя е разумна;
  • Ще можете ли да си го позволите – препоръчително е месечната вноска да бъде не повече от 30% от настоящата ви заплата;
  • Каква е общата сума - вземете правилно и информирано решение, предвид финансовото си състояние и паричната сума, от която планирате да се възползвате. Не вземайте повече отколкото ви е необходимо и отколкото можете да си позволите да отделяте за вноска, за да бъдете винаги в редовност, без да плащате лихви на напразно изхарчени пари.


Вземете сигурен бърз кредит
Научете повече за бързи кредити с лошо цкр
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация