Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Стокови кредити - какво ...

Стокови кредити - какво трябва да знаем

0507 / 2022

Подтиквани от нужда или емоция, желаем да си купим продукти, които не можем да си позволим на момента. В тази ситуация много финансови институции и магазини предлагат различни видове стокови кредити, с които да си осигурим желаната покупка. Това е вид потребителски заем, който банките и небанковите компании предлагат.

Предназначение на стоковите кредити

Те се използват за покупка на електроуреди, мобилни телефони, компютри, мебели, цялостно обзавеждане и други. Ако желаете да закупите някакъв продукт, но нямате средства, стоковият кредит е едно от решенията. Това е целеви заем, като сумата се отпуска за закупуването на конкретна стока. Обикновено той е краткосрочен и може да се предлага с или без оскъпяване.

Кандидатстване за стоков кредит

Възможно е да кандидатствате в магазина, от който искате да купувате, или онлайн. Ще срещнете консултанти от различни банкови и небанкови институции в големите хипермаркети. Ако желаният продукт е в промоция или се налага да бъде подменен домакински уред, те ще ви предложат кандидатстване само с лична карта и бързо одобрение. Преди да се съгласите да подпишете договор, добре се запознайте с всички условия на кредитора и какво е допълнителното оскъпяване. Такси могат да бъдат начислени за:

  • кандидатстване;
  • получаване на сумата;
  • откриване/закриване на сметка;
  • SMS известия;
  • внасяне;
  • обслужване;
  • предсрочно погасяване;
  • забавяне на вноската и други.

Безлихвени стокови кредити

Определени стоки се предлагат на изплащане без оскъпяване. Трябва да знаете, че безлихвените кредити могат да бъдат подвеждащи, тъй като имат определени условия, които трябва да бъдат изпълнени или при нарушаването им изплащате стандартен кредит. При разсроченото плащане производителите или продавачите компенсират кредиторите. Ако решите да се възползвате от такава оферта, обърнете внимание дали крайната сума на всички вноски съвпада с цената на стоката, както и дали има допълнителни фиксирани такси към месечните вноски. Използвайте онлайн калкулатор, за да разгледате различните предложения и да направите проверка на офертите.

Дори да бързате с покупката, не взимайте необмислени решения. Обърнете внимание на ГПР, който ще ви покаже колко точно ще платите - такси, комисионни и разходи по обслужването на дълга, освен лихвата.

Изплащане на вноски към търговските вериги

Много търговски вериги предлагат покупки на изплащане, за да продават по-лесно стоките си, особено тези с по-висока стойност. Това е средство, с което успяват да привлекат и задържат клиентите. Те сключват партньорски договори с кредитиращите фирми, като лихвите се поемат от самите тях, а потребителите плащат минимална или никаква лихва. Имайте предвид, че търговците ги включват в крайната цена на стоките, т.е. фактически те се поемат от крайния потребител. 

Застраховка към стоковия кредит

Не е задължително да сключвате застраховка, ако не желаете. В случай че решите да я направите, имате възможност да застраховате както себе си, така и стоката. Полицата покрива рискове като „живот“, „безработица“ и „протекция на стоката“. Съветваме ви, да я сключите, особено в случаите, когато цената на продукта е по-висока, съответно и стойността на задължението.

Потребителски или стоков кредит

По същество стоковият кредит е вид потребителски, но той се отпуска целево, т.е. за покупка на определен продукт с определена стойност, не по-голяма от обявената от търговеца цена на етикета. Докато заявявайки потребителски кредит, вие определяте сумата, която да вземете и за какво да я изхарчите, без кредиторът да изисква от вас обезпечение или справка за какво са ви нужни парите. Можете да закупите електроуред и да оставите част от парите, за да ги изхарчите, както и за каквото вие прецените.


Вземете кредит до заплата

 

Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация