Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
За какво да внимаваме ...

За какво да внимаваме при ипотечен кредит

2801 / 2022
Преди да вземете решение да изтеглите кредит с ипотека, трябва да се запознаете с всички условия и възможности, които ще срещнете при избора на подходящ продукт, както и да се запознаете с договора и всички клаузи в него.

Какво представлява ипотечният кредит

Това е вид заем, обезпечен с недвижим имот. Къща, апартамент, търговски обект, земеделска земя или друг, за да стане обект на ипотека, той трябва да бъде ваша собственост или на трето лице, което би се съгласило да го ипотекира във ваша полза. Обикновено сумата се взема за покупка на жилище, но може да бъде изразходена за различни дейности като ремонт, бизнес начинание или потребителски стоки, както и за обединяване на няколко задължения в едно, което е предпочитан финансов инструмент, който намаля месечните разходи по управление на задълженията.

На какво да обърнете внимание 

За какво да внимаваме при ипотечен кредит - CREDI YES Правейки ипотека, кредитоискателите се интересуват от сумата, която ще получат и месечната вноска. Преди да изберете от къде да вземете заем, се запознайте с всички условия на договора, за да сравните различните предложения и да вземете информирано решение. Сред параметрите, които имат значение са лихви, погасителен план, такси, комисионни, застраховки, условия по предсрочно погасяване, последици при неизпълнение на задълженията и т.н.

Първо се информирайте за размера на лихвения процент, като най-важно е да обърнете внимание  на ГПР /годишния процент на разходите/, който показва реалното оскъпяване по кредита. Основните показатели, които сформират ГПР са:
  • Лихва - в практиката се използват два варианта. Единият от тях е така нареченият фиксиран лихвен процент. При него специфичното е, че не е обвързан с променящите се пазарни индекси, което е характерно за плаващия лихвен процент. При фиксирания лихвен процент положителното е, че вноската се запазва за целия период на договора, което дава възможност за по-точно разпределение и планиране на семейния бюджет. Докато при плаващия е възможно тя да нарасне. 
  • Застраховка – едно от условията при усвояване на заем с ипотека е да бъде сключена застраховка „Живот“ или такава, покриваща щети по ипотекираното имущество, по-позната като „Имот“. За да изберете най-правилната оферта, е добре да направите сравнение в различните застрахователни компании, ако кредиторът не ви задължава да я сключите при определен застраховател.
  • Различните видове такси – за обслужване, усвояване, управление и пр.
Преди да подпишете договор за ипотека е необходимо да се запознаете с погасителния план. В него подробно са описани вноските за целия период на заема. Повечето кредитни институции имат онлайн кредитен калкулатор, който изчислява месечните вноски и ще ви помогне при предварителното проучване на компаниите. Имайте предвид, че много от тях начисляват допълнителни такси, които не са включени, затова ви съветваме да изберете финансова институция като Креди Йес, която не начислява такива.

Допълнителни съвети при усвояване на кредит с ипотека

Препоръчително е да прецените обективно финансовите си възможности и това каква сума бихте могли да отделите от месечните си доходи, за да обслужвате коректно кредита си. Изберете вноска, която сте сигурни, че ще успеете да си позволите без да се затруднявате, тъй като това е дългосрочен ангажимент. Имайте предвид, че при забава в плащанията, кредитът може да стане съдебно изискуем. В този случай ще бъдат начислени съдебни такси и адвокатски хонорари, които ще бъдат за ваша сметка.

Предварително трябва да сте наясно и с условията за предсрочно погасяване на заема. Различните компании имат различни изисквания, разгледайте ги, в случай че имате възможност да изплатите задължението си преди крайния срок на договора.

Съветваме ви да поискате от вашия консултант да направи списък с необходимите документи, изискуеми при кандидатстване за кредит с ипотека, за да имате време да ги подготвите, тъй като всеки от тях има срок за издаване, който може допълнително да забави сключването на договора.

Можете да заявите ипотечен кредит от Креди Йес, за да покриете вашите текущи нужди, без превод на заплата, изисквания за минимален доход, такси и комисионни. Разгледайте пълните условия на компанията в нашата страница ипотечен кредит калкулатор или се консултирайте с нашите кредитни специалисти на тел.: 0893 63 78 17.

Ние даваме пари при изгодни условия!


Сигурен бърз кредит за вашия мечтан дом
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация