Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Каква е разликата между ...
  • Кредити

  • Блог

  • Каква е разликата между кредитна и дебитна карта

Каква е разликата между кредитна и дебитна карта

0108 / 2022
През последните години все по-често ни призовават да не плащаме в брой. Това на практика ни предпазва от постоянната размяна на банкноти, а също така и от нуждата да имаме по-голяма сума пари в себе си. В този случай най-удобни са кредитната или дебитната карта. Ако все още се колебаете коя от двете да изберете, в тази статия ще ви запознаем с основните разлики между тях.

Какво е дебитна карта

Дебитната карта се издава към вашата разплащателна сметка и ви дава лесен достъп до вашите пари за теглене в брой от банкомати, безкасово плащане на ПОС терминали или онлайн. С нея извършвате плащания, използвайки ваши собствени средства директно от сметката ви. Получавате удобство с ниски или никакви такси. Дебитната карта е добър начин да намалите шансовете си да натрупате дълг, защото се ограничавате в рамките на вашия бюджет и няма как да харчите повече от наличното.

Какво е кредитна карта

Тя е вид финансов инструмент, като с нея разполагаме с пари, които реално вземаме назаем от банката за определени период, лихва и условия. Удобна е за разплащане на продукти и услуги, при пътуване в чужбина, когато имаме нужда от пари, а е рано за заплата.

Каква е разликата между кредитна и дебитна карта - CREDI YES

Каква е разликата

В днешно време банковите карти на практика са важна част от ежедневието ни. Те често идват на помощ в магазина, търговския център или в чужбина. Представляват пластика със съответните реквизити – номер, име и фамилия на притежателя, валидност и код за потвърждение при плащания.
Основната разлика е, че при дебитната разполагаме с наши средства, докато кредитната е вид кредит, отпуснат ни от банката. Първата си вадим най-често за превод на заплата, за да имаме достъп до нея по всяко време, а втората заявяваме при нужда от допълнителни средства.
И чрез двете теглим пари от банкомат, но при кредитната се начисляват такси и лихви, тъй като вземаме средствата назаем от банката. Те са подходящи за покупки с по-висока стойност, които не можем да си позволим на момента. Кредитните институции често предлагат по-ниски лихвени проценти през първите няколко месеца, но те скачат рязко, ако започнем да забавяме плащанията или не ги издължим навреме.

Коя да изберем

За да изберем коя от двете, е добре да сме наясно със способността си да разпределяме средствата си правилно. Ако имаме проблеми с харченето, е добре да се въздържим от употребата на кредитна карта. Тя може да помогне за изграждането на добра кредитна история, но и да я влоши значително. Възможно е да изхарчим повече пари, отколкото имаме и по този начин да увеличим общите си задължения. Обикновено имат по-голяма защита от измами, но имат повече такси - годишни, за издаване, прехвърляне на баланс, чуждестранни трансакции, просрочени плащания и други. За теглене в брой от банкомат дължим такса, гратисният период не важи и се дължи лихва. Тази операция може да се окаже скъпо удоволствие, тъй като основното предназначение на кредитната карта е извършване на плащания.
При дебитните се начислява нулева или минимална такса за тегленето, а лихва няма, защото използваме наши собствени средства. Чрез тях избягваме възможността да харчим повече отколкото имаме и си спестяваме лихви и различни видове такси. Те обикновено имат само месечна или дори никаква, ако я вземете в промоционален период.


Работа Допълнителни Доходи
Кредити За Стартиране На Малък Бизнес
Рефинансиране На Заем
Удостоверение За Банкова Сметка Онлайн
Поръчител За Кредит
 
Заяви кредит
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация