Facebook pixel
0700 890 550700 890 55
Каква е разликата между ...
  • Кредити

  • Блог

  • Каква е разликата между кредитна и дебитна карта

Каква е разликата между кредитна и дебитна карта

0108 / 2022
През последните години все по-често ни призовават да не плащаме в брой. Това на практика ни предпазва от постоянната размяна на банкноти, а също така и от нуждата да имаме по-голяма сума пари в себе си. В този случай най-удобни са кредитната или дебитната карта. Ако все още се колебаете коя от двете да изберете, в тази статия ще ви запознаем с основните разлики между тях.

Какво е дебитна карта

Дебитната карта се издава към вашата разплащателна сметка и ви дава лесен достъп до вашите пари за теглене в брой от банкомати, безкасово плащане на ПОС терминали или онлайн. С нея извършвате плащания, използвайки ваши собствени средства директно от сметката ви. Получавате удобство с ниски или никакви такси. Дебитната карта е добър начин да намалите шансовете си да натрупате дълг, защото се ограничавате в рамките на вашия бюджет и няма как да харчите повече от наличното.

Какво е кредитна карта

Тя е вид финансов инструмент, като с нея разполагаме с пари, които реално вземаме назаем от банката за определени период, лихва и условия. Удобна е за разплащане на продукти и услуги, при пътуване в чужбина, когато имаме нужда от пари, а е рано за заплата.

Каква е разликата

В днешно време банковите карти на практика са важна част от ежедневието ни. Те често идват на помощ в магазина, търговския център или в чужбина. Представляват пластика със съответните реквизити – номер, име и фамилия на притежателя, валидност и код за потвърждение при плащания.
Основната разлика е, че при дебитната разполагаме с наши средства, докато кредитната е вид кредит, отпуснат ни от банката. Първата си вадим най-често за превод на заплата, за да имаме достъп до нея по всяко време, а втората заявяваме при нужда от допълнителни средства.
И чрез двете теглим пари от банкомат, но при кредитната се начисляват такси и лихви, тъй като вземаме средствата назаем от банката. Те са подходящи за покупки с по-висока стойност, които не можем да си позволим на момента. Кредитните институции често предлагат по-ниски лихвени проценти през първите няколко месеца, но те скачат рязко, ако започнем да забавяме плащанията или не ги издължим навреме.

Коя да изберем

За да изберем коя от двете, е добре да сме наясно със способността си да разпределяме средствата си правилно. Ако имаме проблеми с харченето, е добре да се въздържим от употребата на кредитна карта. Тя може да помогне за изграждането на добра кредитна история, но и да я влоши значително. Възможно е да изхарчим повече пари, отколкото имаме и по този начин да увеличим общите си задължения. Обикновено имат по-голяма защита от измами, но имат повече такси - годишни, за издаване, прехвърляне на баланс, чуждестранни трансакции, просрочени плащания и други. За теглене в брой от банкомат дължим такса, гратисният период не важи и се дължи лихва. Тази операция може да се окаже скъпо удоволствие, тъй като основното предназначение на кредитната карта е извършване на плащания.
При дебитните се начислява нулева или минимална такса за тегленето, а лихва няма, защото използваме наши собствени средства. Чрез тях избягваме възможността да харчим повече отколкото имаме и си спестяваме лихви и различни видове такси. Те обикновено имат само месечна или дори никаква, ако я вземете в промоционален период.
Потребителски кредит Ипотечен кредит
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация